Korset

Varför måste Jesus dö?

Frågan verkar kanske märklig, det är ju inte första gången som en god människa dödas för att andra vill röja honom hur vägen. Men i fallet Jesus så är det tydligt att han sökte döden på korset. Det var inte bara ett tragiskt slut på hans verksamma liv, han såg det som sitt viktigaste uppdrag: att lida och dö på ett kors! Hur ska vi förstå detta?

​Låt mig börja från början. För att kunna förstå varför Jesu död så måste vi se vilket som är själva grundproblemet för människan.

I bibelns första bok kan vi läsa om när Gud hade skapat jorden och människan. Där finns en viktig mening: ”Och Gud så på allt som han gjort och det var mycket gott.” Från början så fanns alltså inte det onda. Det kom in i skapelsen genom det som vi kallar för syndafallet. Syndafallet innebar att människan vände Gud ryggen.

Men Gud är ju Livet självt. Det betyder att klipper man banden till Gud så leder det till död på ett eller annat vis. Syndens konsekvenser är döden. De konsekvenserna ser vi när Jesus dog på korset.

 

När vi läser om hur människor kan behandla andra illa, om barn som utnyttjas, åldringar som rånas i sina hem, så känner vi att personerna som gjort detta ska ställas inför rätta och få sitt straff.

golgata1.jpgMen om vi människor blir upprörda när oskyldiga drabbas, hur mycket mer måste inte Gud då bli upprörd. Gud älskar ju varje enskild människa och känner därför vrede när någon drabbas av ondska.

Därför måste Gud komma med sin dom över synden, Gud måste reagera. Hade Gud inte reagerat över synden och ondska så hade han kompromissat med synden och i förlängningen så hade själva distinktionen mellan ont och gott suddats ut. Den som tiger samtycker heter det ju, så Gud kan inte tiga åt det onda.

 

Men samtidigt så hamnar Gud i ett dilemma. Å ena sidan så hatar han synden, och å andra sidan så älskar han syndaren. Problemet för oss är ju att vi alla är syndare, vi har alla del i världens uppror mot Gud, även om vi, mänskligt sett, kan tycka att vissa har större del än andra.

 

På korset så löste Gud den här ekvationen. Han höll inte tillbaka sin dom, han teg inte och samtyckte. Men Guds vrede över det onda drabbade hans egen Son, Jesus Kristus i vårt ställe. Jesus dog en ställföreträdande död, han dog i vårt ställe. På korset så blir konsekvenserna av vår synd och ondska uppenbar, men utan att konsekvenserna drabbar oss.